Keresés
 • Ozsi

Útikalauz kezdő síoktatóknak

Frissítve: 2019. aug. 8.


Érdekesen ellentmondásos dolog egy szakma kitanulása: amikor valaki nekikezd, aligha van elég ismerete arról, hogy mire is számítson. Amikor meg már elkezd dolgozni, és megismeri a szakmáját, nem áll neki újra megtanulni azt, amit ellógott a képzése alatt. A síoktatói tanfolyamokon évről évre mindig megkérdeztük, hogy ki vett részt már síoktatáson. És rendre az derült ki, hogy a jelöltek többsége a síoktatóképzésen fog állni először csoportban. Pedig ha jobban ismeri a szakma körülményeit, a síiskolák mindennapjait, a kihívásokat, alkalmasint a beiratkozásig sem jut el.Szó sincs arról, hogy bárkit le szeretnénk beszélni a síoktatói tanfolyam elvégzéséről. Csupán csak nagyon pontosan tudjuk, hogy százszor hasznosabb a tanfolyam akkor, ha valaki előtte alaposan felkészül arra, hogy mire számítson, mi vár rá, és mit kell tudnia ahhoz, hogy igazán jól megértse, amit tanulni fog. 

Egy síoktatói tanfolyam nem filléres dolog, és még az IST tanfolyamára is időt kell szánni, hát még a levelező képzési formákra, ahol akár egy egész évre leköti az embert a képzés. Ha már időt és pénzt szán rá valaki, akkor érdemes a lehető legnagyobb hatékonysággal kihasználni, minden cseppnyi információt felszívni.

Egy szakma elkezdéséhez nem kell feltétlenül magasztos elhivatottság. Bőven elég, ha érdekel minket a téma, ha szeretjük, amit meg kell tanulni hozzá. A következő útikalauzt gyakorló síoktatóként és tapasztalt kiképző oktatóként adjuk át azoknak, akik talán egyszer a kollégáink lesznek.


1. SZERETED A SÍELÉST?

Ez nem annyira triviális, mint ahogy hangzik. Persze, szeretsz eljárni síelni. De tényleg pontosan tudod, hogy mit szeretsz a síelésben? A havas pályák látványát? Az utazást? A hó szagát? A sörözést síelés után? A sebességet? Az erőket? Azt, hogy te vagy a legjobb a társaságban?

Mindenki mást szeret benne, és mindenki több dolgot is szeret. Nem ciki, ha egy leendő síoktató nem a sítechnikai, hanem az síelés utáni finomságokat szereti a sítúrákban (bár nem is hátrány...). De az sem baj, ha tudod, hogy mi van a központban. 

Sokakat küldenek úgy síoktatói tanfolyamra, hogy „te vagy a legügyesebb a városban kislányom/kisfiam, játszva megcsinálod”. Ők vajon mit szeretnek a síelésben? Az elismertséget, a sikerélményt? Ha igen, számukra az első napok komoly megrázkódtatást jelenthetnek, mert szembesülni fognak azzal, hogy ami a saját környezetükben szuperjó, az egy síoktatónak esetleg kevés.  De ha nem csak jólesik nekik az otthoni elismertség, hanem mellette megszállottan keresik az egyre tökéletesebb síelést, élvezni fogják azt, amitől a másik padlót fog.

Tudd meg, mit szeretsz benne, és azt is, hogy mit kevésbé! Ne úgy gyere a tanfolyamra, mint egy boldog növény, aki csak néz ki a fejéből!


2. TÉNYLEG SÍOKTATÓ AKARSZ LENNI?

Nem baj, ha nem. Az TF-es évfolyamtársaim közül pont az dolgozik még a mai napon is sikeres, népszerű és elégedett testnevelő tanárként egy gimnáziumban, akiről akkoriban a legkevésbé gondoltam volna. Az élet nagyokat tud kacsázni.

Nagyon sokan vannak, akik azért jönnek el egy síoktatói tanfolyamra, mert azt gondolják, hogy itt majd rendesen megtanítják őket síelni. Nincs ezzel semmi baj, de azért nem árt pár dologgal tisztában lenni:

 • A síoktatóképzés nem sítudásképzés. Nagyon fontos a jó sítechnika, de nem minden arról szól. A sítechnika az alap, de meg kell tanulni a tematika felépítését, meg azt, hogy hogyan lehet megtanítani, elemezni, érteni, megmutatni, beszélni róla stb. Ha egy átlagos síelő sítudását szeretnénk alaposan rendbe tenni, ahhoz is kevés lenne egy hét vagy tíz nap. Ha meg mellé még egy csomó mindent be akarunk szorítani, akkor főleg rövid. Fejlődni fog a sítechnikád, és az IST síoktatói tanfolyamán alaposan végigvesszük az alapiskolát, szinte úgy, mintha tök kezdők lennétek. Ez bizony rengeteg alaphibát ki fog javítani, de mint ahogy az ökör sem nagy szarvval születik, a leendő síoktató sítudása sem lesz hiperprofi egy hét alatt. Esetleg, ha előtte már készülsz rá, fordíthatsz a sorsodon...

 • Ha csak a sítudásod javítása miatt is jöttél, mindig jusson az eszedbe, hogy ahhoz túl sok pénzt csengettél ki. Ha már így jártál, használd ki a lehetőséget, tanuld meg azt is, amit sítechnika javításán kívül megpróbálnak rád erőszakolni. Soha nem tudhatod, hogy mikor jön majd jól!

 • A tanfolyam előtt nagy eséllyel nem fogod tudni, hogy valóban síoktató akarsz-e lenni, főleg ha még nem dolgoztál síiskolában. Ha dolgoztál, esetleg nem tudod, hogy milyen telepítettnek lenni. És egy másik síikolában is érhet meglepetés. De pont ettől szép ez a pálya: minden nap és idény más. 

 • De illúzióid se legyenek: csak a mesékben süt mindig a nap. Ma a síelés még a szenvedélyed és az álmod. Amikor a munkáddá válik, nem lesz mindig így. Lesz, amikor a pokolba kívánod, és lesz, amikor nem lesz kedved kimeni a pályára. De ettől a varázsa nem fog eltűnni, sőt új oldalait fogod megismerni. És nem sokan vannak, akiknek a munkája egy ilyen gyönyörű szenvedéllyel van kapcsolatban, és ilyen gyönyörű színpadon zajlik...

 • Az is lehet, hogy eredtileg tényleg síoktató akartál lenni, de aztán a tanfolyamon jól elvettük a kedvedet. Ne add fel, ennek a szakmának is van vagy százféle arca, még megtalálhatod a neked tetszőt! Meg aztán mi sem tudunk mindent...


3. MENNYIRE GONDOLOD KOMOLYAN?

Tudjuk, nagyon. De tényleg? Sokan úgy gondolják, hogy mindent meg fognak tenni, hogy átmenjenek a vizsgán. Kérdés, hogy a vizsgát akarod-e letenni, vagy síoktató akarsz lenni. A kettő ugyanis nem ugyanaz.

Ha már eldöntötted, akkor vedd véresen komolyan! Síoktatónak tanulni nem egyszerűen tanulás. Mindegy, hogy egy éven át jársz-e heti rendszerességgel órákra vagy egy tíznapos táborban szakadsz-e meg: a tanulás nem a tanfolyam első órájában kezdődik és az utolsó órájában ér véget. 


4. VEDD KOMOLYAN!

Embereket tanítunk, nem gépeket programozunk. Értenünk kell a síeléshez és értenünk kell az emberekhez is. Tudnunk kell, hogyan épül fel a test, hogyan vezéreli az idegrendszer, hogyan tanul az agy. Tudnunk kell, milyen jeleket mutat a test, miből lehet következtetni a benne zajló történésekre. Ismerni kell az embert, felismerni a reakcióit, és alkalmasint irányítani a folyamatokat, kezelni a csoportokat.

Ismerni kell a hegyet és a havat. A lejtő és a rajta mozgó testek fizikáját. Az emberi testre gyakorolt hatásait. A síelést, a mozgást, a lehetőségeket, az egészségest és az egészségtelent.

Tudnunk kell úgy tanítani, hogy a tanítványunk végtelenül élvezze az oktatással eltöltött perceket. És tudnunk kell úgy is tanítani, hogy élvezze az oktatás utáni órákat és éveket. Hogy egészséges maradjon, akárhány évet is tölt síeléssel. Hogy olyan tudást kapjon, amiből mindig van továbblépés, amely mindig a helyes sítechnika felé viszi őt.


5. A TUDATLANSÁG SZAKASZAI

 • Mielőtt beiratkozol, azt hiszed, tudsz síelni és van fogalmad a síelésről.

 • Amikor elkezdesz tényleg tanulni, kicsi megbillensz.

 • Utána még jobban.

 • Minél többet tudsz, annál bizonytalanabbá válsz.

 • Mire levizsgázol, romjaidban heversz, de ez még nem a mélypont.

 • Amikor elkezdesz dolgozni, egy darabig nő az önbizalmad, és egyben egyre kevesebbet foglalkozol a tudásoddal.

 • Mindaddig, amíg a sors különös fintoraként valamiért újra nem kezdesz el kicsit tanulni vagy nem csinálsz valami hülyeséget: ekkor megint jön a bizonytalanság.

 • Ha nem adod fel, akkor innét kezdesz elfogadható síoktatóvá válni.

Aki nem tud semmit, az sem tudja, hogy mit nem tud. Aki elkezdi felmérni, hogy mennyire képzetlen, legalább már sejt valamit, tehát jó úton jár. 


6. TANÁCSOK A MOST INDULÓKNAK

 • Attól, hogy kicsit elbizonytalanodtál, síelni még nagyon jó. Mindig meg lehet találni, miért is csinálja ezt a szakmát az ember!

 • Szedj össze minden fellelhető ismeretet! Olvasgass fórumokat, blogokat, dumálj más síoktatókkal, olvasd a szakirodalmat. Szerencsére ez nem atomfizika, egy csomó, a hétköznapi embereknek is érthető anyag található mindenfelé az interneten, mi is ajánlunk majd bőven ilyesmit.

 • Próbáld megérteni és megérezni, hogyan gondolkodnak a leendő kollégáid. A fenti írások ebben is segíthetnek.

 • Készülj fel fizikailag is a síelésre, mert a sítechnikai hibák jó része a kondíció hiányosságaival magyarázható. Speciális formába hozó tréninget mi is ajánlunk ehhez.

 • Mindenképpen érdemes elvégezni az Action Code - Mozgáselemzés, mozgásértelmezés kurzust. Ez segít megtanulni, hogyan nézd a mozgásokat, vedd észre az emberi test jeleit. Enélkül sokkal kevesebbet fogsz megérteni a tanfolyamból, és évekig tart majd, amíg elég jó lesz a szemed, hogy igazán jól tudj segíteni a tanítványaidnak. 

 • Soha ne add fel, mert nincs vesztett ügy, csak rögös út és puha ember!

59 megtekintés0 hozzászólás